Svar: tandblekning innebär att en blekningsgel placeras på dina tänder. Blekningsgelen innehåller väteperoxid som bleker missfärgad emalj och dentin. Behandlingstiden vid tandblekning kan påskyndas genom BrilliantSmile klinikblekning som utförs på tandläkarpraktiken. Väljer man hemblekning som behandlingsalternativ utförs den av patienten i hemmet på dagen eller natten under en längre period.

Svar: Naturligt åldrande, kaffe, te, cola, rödvin och tobak gör tänder missfärgade. Antibiotika och fluor kan även orsaka missfärgningar under den tid då tänderna växer.

Svar: Omfattande forskning och kliniska studier visar att tandblekning under överinseende av tandvårdspersonal är säkert för tänder och tandkött. Idag finns det en gedigen mängd vetenskaplig information om professionell tandblekning. Därmed kan det också konstateras att behandlingen är både effektiv och säker. Socialstyrelsen skriver följande om tandblekning: För rätt patient, med korrekt diagnos, behandlingsplanering och teknik är blekning av missfärgade tänder den minst invasiva metoden för att uppnå förbättrad estetik.

 

Svar: Nästan alla som vill ha ett vitare och vackrare leende kan få just detta genom professionell tandblekning. Socialstyrelsen skriver att patientens tandhälsa skall vara så optimal som möjligt inför en behandling. För att kontrollera detta bör du konsultera utbildad tandvårdspersonal. De gör en professionell undersökning av dina tänder och kontrollerar vilka typer av missfärgningar som finns. De kontrollerar även om det finns isande tandhalsar, blottlagda rotytor, tandborstskador, tunn emalj, otäta fyllningar eller några hål i tänderna som kan medföra problem om de inte behandlas. Befintliga lagningar, fasader, kronor och broar påverkas inte signifikant av en tandblekning och kan efter önskemål göras om efter en blekning för att anpassas till den nya ljusare färgen. tandblekning bör ej utföras i kombination med graviditet eller i samband med amning eftersom det finns begränsad erfarenhet.

Svar: Det finns en åldersgråns på 18 år.

Svar: Ja, en tandblekning ger ingen signifikant påverkan (varken positiv eller negativ) på vare sig lagningar, fasader, kronor eller broar. Befintliga lagningar, fasader, kronor och broar kan efter önskemål göras om efter en blekning för att anpassas till den nya ljusare färgen.

Svar: En tandblekning kan hos vissa personer orsaka tillfällig känslighet i tänderna med ilningar och isningar som följd under och/eller efter behandlingen. Denna tillfälliga känslighet försvinner alltid inom 1-3 dagar. Tala med ditt tandvårdsteam om du vet att du har besvär med ilningar och/eller isningar. De kan hjälpa dig att behandla detta effektivt.

Svar: Dina tänder kommer alltid att vara ljusare än de var innan behandlingen. Vill du behålla ett "nyblekt" utseende kan du fräscha upp dina tänder genom att bleka dem igen.

Svar: Exakt hur mycket vitare dina tänder blir beror bland annat på vilken färg de har från början. BrilliantSmile bleker i genomsnitt upp till 7 nyanser.

Svar: Tandläkaren/tandhygienisten gör en färgtagning av dina tänder för att notera den färg som du har från början. Rengöring av tänderna görs noggrant för att få bort alla yttre missfärgningar. Därefter skyddas tandkött och blekningsgelen appliceras på tänderna. Efter detta startar själva behandlingen. Efter behandlingen har tänderna blivit upp till 7 nyanser ljusare.